Den største yder af tilskud til projekter inden for fjerkræsektoren i Danmark er Fjerkræafgiftsfonden, som er en fond, der bestyres af Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København. I sidste ende er fonden underlagt Fødevareministeriet, og Fødevareministeren er da også den sidste ‘dommer’ i en række tilfælde, når det gælder tildeling af midler – dog selvfølgelig i form af embedsværket, der er den praktiske udøver af myndigheden i sådanne tilfælde.
Hvordan søger man midler?
Man kan søge fra forskellige forskningspuljer, ligesom der kan søges EU-midler fra forskellige af fondene under Den Europæiske Union. Vælger man af søge midler fra Fjerkræafgiftsfonden, hvilket er nærliggende, hvis man forsker eller udvikler inden for denne branche, kan der søges én gang om året. De bevillinger, der gives, gælder altid for ét år ad gangen, og det betyder, at man skal søge på ny hvert år, hvis ens projekt strækker sig over flere år.
Der skal ligeledes hvert aflægges regnskabet for forbruget af den støtte, man har fået til sit projekt, sådan at der er fuldt styr på, hvordan midlerne anvendes. Det giver naturligvis noget ekstra arbejde, men sikrer også, at der er styr på de ofte store midler, der gives til de enkelte projekter.
Hvis man vil, kan man hvert år som ansøger deltage i den såkaldte Faglige Dag, som afholdes i september i Middelbart. Her fremlægges alle projekterne, og man får indsigt i de andre ansøgeres ideer og forslag også. Den fagloge dag er en god mulighed for idéudveksling og erfaringsformidling, for selv om hvert enkelt projektejer vogter over sine egen projektideer, er der altid meget at vinde ved at dele ideer og planer med andre, som arbejder inden for det samme eller parallelle forskningsfelter.
Det er vigtigt at vide, at der løbende skal aflægges rapport om projekternes forløb herunder også om deres økonomi, så det er vigtigt, at man har en god projektorganisation, der kan håndtere dette.