Der findes mange producenter af kyllinger i Danmark, og en af de helt store er Frijsenborg, som er en stor herregård ved Hammel vest for Aarhus. Her fremstilles hvert år millioner af kyllinger, som sælges især i COOPs butikker under navnet Frijsenborg Herregårdskylling.
Produktet er interessant, fordi det her er en enkelt producent, som har bundet en sløjfe på hele produktionskæden fra opstart af de daggamle kyllinger i staldene, til deres gødning bruges til fremstilling af biogas, der forsyner en stor del af Hammel by med fjernvarme. Kyllingeproduktionen på Frijsenborg er et eksempel på klimaløsninger i landbruget, hvor man bruger landbrugets affaldsstoffer og omsætter dem til miljøvenlig energi, der kommer mange til gode.
Kylling på middagsbordene
Uanset producent og produktionsform er kyllinger i dag kommet på middagsbordene i et omfang, som ingen havde forestillet sig for år tilbage, da det at få kylling til middag var en særlig ting, forbeholdt sommersøndage og familiebegivenheder.
Kylling havner i dag i indkøbskurvene hver eneste dag, og kylling indgår også i mange af de måltidskasser, som vi danskere i stigende grad abonnerer på. Man kan vælge mellem et hav af forskellige udbydere af måltidskasser og dermed finde den, der passer bedst til ens behov og familiens ønsker. Og kylling vil helt sikkert indgå i mange af de muligheder, der tilbydes.
Der er flere årsager til, at kylling er blevet så populært. Mange vil sikkert vælge Frijsenborgs kyllinger, fordi det at spise herregårdens kyllinger kan give en særlig god følelse, og det vil også gælde for mange af de andre brands, der er på markedet. Men for mange er kylling først og fremmest billig hverdagsmad, som er hurtig at tilberede, og som hele familien kan lide. Og mange spiser også kyllingekød med god klimasamvittighed, fordi kyllingekød regnes for noget af det mest klimavenlige at producere sammenlignet med andre former for kød.